The Walk of the World
Titel: Walk of the World
Periode: 1909 - nu
Tijdvak: Wereldoorlogen; Televisie en Computer
Canonvensters: 35
Locatie: Molenstraat/Plein 1944
Kunstenaars: Moris & Santo
Met dank aan: Stichting DE 4DAAGSE en Crowdfunding Radboudfonds
Deze Waalpainting verenigt het heden en verleden van de Vierdaagse. De kistjes refereren aan de oorsprong van de Vierdaagse als een grotendeels militaire oefenmars. De wereldbol staat symbool voor het internationale karakter dat het wandelevenement met deelnemers uit bijna 80 landen tegenwoordig heeft.
Van oefenmars tot wereldloop
De geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse begint in 1909. De (voornamelijk militaire) deelnemers aan de door de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) georganiseerde vierdaagse afstandsmarsen (met verschillende startpunten in Nederland) overnachtten in de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen. In plaats van de gebruikelijke bruine bonen met spek kregen ze een driegangenmenu, dat bestond uit soep, een AVG’tje en een toetje. Deze gastvrijheid werd beloond en de wandelaars keerden in de daarop volgende jaren steeds weer terug naar Nijmegen. In 1925 wordt de stad definitief het startpunt van de Vierdaagse.
Met de jaren nemen de deelnemersaantallen toe: in 1925 melden 766 mensen zich aan voor de wandeltocht; in 2019 zijn dat er 44.702. De groep wandelaars wordt ook diverser, hoewel het nog tot 1919 duurt voordat de eerste vrouw met succes de Vierdaagse voltooid. Hierna zijn vrouwen geen zeldzame verschijning meer; vrouwelijke wandelclubs (zoals de Blauwvosjes) leggen de afstand gewoon op hun hakschoenen af. Door de komst van de Olympische Spelen naar Amsterdam in 1928 lopen dat jaar ook voor het eerst internationale wandelaars mee. Waren er toen nog maar een handjevol landen vertegenwoordigd, tegenwoordig zijn dat er zo’n zeventig per editie.
De Waalpainting verenigt het heden en verleden van dit unieke wandelevenement. De kistjes staan symbool voor de beginjaren van de Vierdaagse; de wereldbol refereert aan het internationale karakter dat de Vierdaagse nu heeft. Op de achtergrond wappert de vlag van de Vierdaagse. Deze groene vlag met een oranje kruis werd in 1909 overgenomen van de KNBLO. Natuurlijk is er ook een prominente rol weggelegd voor de gladiool. Deze bloem ontvangen wandelaars wanneer ze de tocht hebben overleefd; net als dat gladiatoren in de Romeinse tijd werden bedolven onder gladiolen wanneer zij hun tegenstander hadden verslagen. Tot slot zijn er ook nog twaalf titels van muzieknummers rondom wandelen te vinden in de wereldbol. Vind jij ze allemaal?
In de media
- 04-07-2022: "Nijmeegse 4Daagse krijgt grote muurschildering in de binnenstad" (Omroep Gelderland)
- 12-07-2022: "En weer een naoorlogse muur die de stad wat Nijmeegser maakt, precies op tijd" (De Gelderlander)